Tony

Het gevaar van overgewicht

Ik wil graag afvallen omdat ik dan beter in mijn vel zit en leukere kleding kan kopen. Op zich een vrij oppervlakkige reden als je de onderzoeken leest over overgewicht en de lichamelijke risico’s. Ik dacht eraan toen ik dit artikel las. Kort samengevat: overgewicht vergroot de kans op 10 soorten veelvoorkomende kanker. Daar schrok ik echt even van.

12.000 Britten per jaar krijgen kanker door overgewicht

Het onderzoek is gedaan met de gegevens van 5 miljoen Britten. Berekend werd dat overgewicht alleen al in het Verenigd Koninkrijk jaarlijks tot 12.000 gevallen van kanker leidt. En als het percentage van mensen met overgewicht op hetzelfde tempo zal blijven groeien, komen daar elk jaar bijna 4000 gevallen bij.

Waarom is het zo moeilijk?

Poeh hee. Dan zouden bij mij toch echt alarmbellen moeten gaan rinkelen. Ik loop een groter risico op kanker door mijn overgewicht. Ik lees deze zin nog een paar keer terug en snap mezelf niet. Hoe kan het zijn dat ik die reep chocola belangrijker vindt dan mijn gezondheid. En dat terwijl ik, nu ik een klein kindje heb, meer dan ooit bang ben om het feest voortijdig te moeten verlaten.

Ik zou een puik holenmens geweest zijn

Ik ben de ultieme struisvogel. Kan niet anders. Is het net zoiets als met roken? Je weet dat het slecht voor je is en toch doe je het? Maar de mens is er toch op gericht om te overleven, altijd en overal? Ik heb wel eens gelezen dat de dikke mensen van nu over de juiste genen beschikken om heel lang geleden (toen we nog in holen leefden) goed te overleven. Wij kunnen immers veel in 1 keer eten en op die reserves teren als er even geen eten beschikbaar is. Die vlieger gaat alleen nu niet meer op, er is altijd en overal eten. We kennen geen momenten van schaarste meer. En daar gaat het mis: wij zijn nog geprogrammeerd om buffers op te bouwen.

Toch ga ik de strijd aan. Ik wil er alles aan doen, al weet ik dat je dat niet altijd zelf in de hand hebt. Ik wil zo gezond mogelijk leven zodat ik mezelf niks kan verwijten.

Doe je mee?

 

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wil je meepraten?
We zijn benieuwd naar jouw mening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *